hero background

"Je bepaalt zelf of het een succes wordt"

Harry - begeleidt zij-instromers naar werk

Scroll naar beneden

van baan naar baan

Als adviseur bij Opstap Personeelsdiensten probeert Harry Epskamp de wereld een stukje mooier te maken. Hij helpt zij-instromers aan een nieuwe baan en tegelijkertijd onderhoudsbedrijven aan een geschikte nieuwe werknemer die van aanpakken weet. Kortom: alleen maar winnaars.

zo helpt harry zij-instromers met omscholen

Je hoeft niet lang met Harry (53) te praten om te ontdekken dat zijn glas meestal halfvol is. De adviseur Midden- en Oost-Nederland bij Opstap Personeelsdiensten – partner van OnderhoudNL – heeft duidelijk plezier in zijn werk en probeert dat enthousiasme over te brengen op de mensen met wie hij werkt. Dat zijn voornamelijk zij-instromers: mensen die via een alternatieve route hebben ontdekt dat de onderhoudswereld een uitstekende bestemming is.

“Opstap werkt nauw samen met OnderhoudNL, het UWV en gemeentes”, opent hij. “Via het UWV, de gemeentes, veel regionale organisaties en de website werkinvastgoedonderhoud.nl komen wij aan onze kandidaten, maar het komt ook voor dat kandidaten die zich willen omscholen tot schilder zich rechtstreeks bij ons melden. Vooraf aan de opleiding plannen wij eerst een inzetbaarheidstest bij een van de Schildersvakopleidingen, waarbij drie factoren van belang zijn: motorische vaardigheden, schoolbaarheid en motivatie. Meestal levert die test geen problemen op. Zeker met motivatie zit het bijna altijd wel goed, anders maak je niet de bewuste keuze om je te richten op werk in vastgoedonderhoud.”

 

band scheppen

Is er een groep geschikte kandidaten, dan zorgt OnderhoudNL met de Schildersvakopleiding voor de opleiding. Die bestaat uit zeven weken scholing en maximaal twee maanden stage. Dat is ook het moment waarop Harry in beeld komt. “Ik heb al tijdens de opleiding veelvuldig contact met de kandidaat. Samen gaan we op zoek naar een geschikte stageplek, liefst in de buurt. En ik begeleid de zij-instromer op weg daarnaartoe. In het ideale scenario gaat die stage vrij naadloos over in een betaalde baan. Zeker tijdens de opleiding en het plaatsingsproces heb ik veel contact met de zij-instromer. Het is mijn rol om mensen te enthousiasmeren en motiveren en ik probeer een band te scheppen.”

Appje op vrijdagmiddag

Dat is de ene keer harder nodig dan de andere. Harry geeft een voorbeeld: “Een tijd terug wilde ik een Wajonger aan een baan helpen. Dat was een jongen die twaalf jaar niet had gewerkt en, sorry voor het vervelende woord, een flinke rugzak droeg. Dingen die voor veel mensen vanzelfsprekend zijn, zoals op tijd komen en werken in teamverband, waren voor hem bepaald niet vanzelfsprekend. Daar investeer je dus extra in. Des te mooier is het als je de betreffende persoon aan passend werk in vastgoedonderhoud kunt helpen. En als hij me dan op een vrijdagmiddag appt dat hij die week zo lekker heeft gewerkt, ga ik wel heel lekker mijn weekend in, ja.”

 

Anderzijds heeft Harry ook intensief contact met de vraagzijde van de arbeidsmarkt: de werkgevers. “Eerlijk is eerlijk: zij zijn soms wat sceptisch als het om zij-instromers gaat. Bijvoorbeeld omdat ze een keer een negatieve ervaring hebben gehad. Ik probeer het dan altijd om te draaien. Door te onderstrepen dat zij-instromers vaak erg gemotiveerd zijn. Ze zijn meestal goed bekend met het arbeidsproces en het werken in teamverband. Kijk maar eens naar mensen uit de horeca, die in coronatijd op vrij grote schaal switchten. Dat zijn mensen die in het algemeen flink van aanpakken weten en perfect geschikt zijn voor onderhoudswerk. Als ik vertrouwen heb in iemands kwaliteiten en goede bedoelingen, ga ik héél ver om iemand aan een passende baan te helpen. Als dat lukt, doet dat veel met me.”

 

Ervarings-

deskundige

Met een beetje fantasie kun je Harry ervaringsdeskundige noemen. In 2001 emigreerde hij naar Zuid-Afrika. “Ik heb daar bijna twintig jaar gewoond en mijn kinderen zijn er geboren. Vlak voor corona keerde ik terug, omdat ik mijn kinderen de Europese cultuur wilde laten zien en ik het in Nederland toch wat veiliger vind. Ondanks dat Zuid-Afrika een prachtig land met een fijn klimaat en een schitterend landschap is. Het was na al die tijd best moeilijk om te aarden in Nederland; het contrast tussen Zuid-Afrika en Nederland is behoorlijk. Eigenlijk is het net zij-instromen”, lacht hij.

 

Uitgaan van het positieve

De typische zij-instromer is volgens Harry iemand die het licht ziet en uitgaat van het positieve. “Dat is geheel terecht, want het schildersvak is fantastisch – al ambieer ik zelf geen carrière op de steigers. Ik ken het verhaal van een voormalig bankdirecteur. Hij was op een gegeven moment zó klaar met al die cijfers en rapportages, dat hij het over een volledig andere boeg gooide. Hij liet zich omscholen tot schilder en werkt nu als zzp’er. Dat begrijp ik heel goed. Als schilder maak je iets moois en heb je eer van je werk. Je hebt prima werktijden en een uitstekend pensioen.”

 

Harry roept werkgevers dan ook op om open te staan voor zij-instromers. “Uit ervaring kan ik vertellen dat zij-instromers in het algemeen uitstekende vakmensen zijn met een uitstekende motivatie. Ik raad elk onderhoudsbedrijf dat verlegen zit om goede vakmensen, en dat zijn er nogal wat, aan om dat zelf te ontdekken. Een betere kans op goed personeel krijg je voorlopig echt niet.”

omscholen

meld je direct aan

Nieuwe aanmelding voor omscholingstraject via Wij onderhouden van

Heb je geen baan? Vul dan in 'geen baan'

Deze 60 bedrijven hebben leerplekken

Jij zorgt goed voor Nederland, wij voor jou

Uitstekende arbeidsvoorwaarden

uitstekende
Arbeidsvoorwaarden

Een mooi salaris, een goed pensioen, vrije dagen en regelingen om gezond te blijven. 

Volop kansen om te groeien

volop kansen
om te groeien

Groei door in jouw tempo en volgens de route die je samen uitstippelt. 

Up-to-date kennis

Up-to-date
kennis

Complete opleidingen, vaktrainingen en e-learnings. Beschikbaar via je werkgever of de brancheorganisatie.

Betekenisvol vakwerk

Werk dat
er toe doet

Maak mensen blij met mooi resultaat en draag bij aan de verduurzaming van Nederland.