hero background

Restauratie

Scroll naar beneden

werk aan kastelen, monumenten en molens

Het vakgebied van de restauratieschilder is een unieke discipline die zich richt op het behoud en herstel van monumenten en cultureel erfgoed. Restauratieschilders spelen een essentiële rol bij het bewaren van historische waarde en het behouden van de esthetische schoonheid van verschillende soorten oppervlakken structuren. 

 

wat doet een restauratieschilder?

Restauratieschilders reconstrueren met technieken en materialen zoals ze ooit zijn aangebracht. Daarmee wordt het object onderhouden, maar behoudt het haar culturele waarde en authentieke aangezicht. Denk aan monumenten, kastelen en molens.

Voorbeelden van werkzaamheden zijn:

 

☑️ Herstel van decoratieve oppervlakken: Reconstrueren van wand- en plafondschilderingen, stucwerk en ornamenten.
☑️ Decoratieve technieken: vergulden, hout- en marmerimitaties en letterzetten.

☑️ Restauratie van monumentale gebouwen: Behoud en herstel van historische gevels, houtwerk en schilderwerk.

☑️ Behoud van glas-in-loodramen: Reparatie van gebroken glas, reiniging en retoucheren van verf.

 

Voordelen voor opdrachtgevers

☑️ Behoud van waarde: Door het werk van restauratieschilders kunnen kunstwerken en cultureel erfgoed hun historische en esthetische waarde behouden.

☑️ Langere levensduur: Door restauratie en conservering worden de materialen en structuren van kunstwerken en gebouwen versterkt, wat resulteert in een langere levensduur.

 

Het vakgebied van de restauratieschilder draagt bij aan het behoud van ons cultureel erfgoed en zorgt ervoor dat toekomstige generaties kunnen genieten van de schoonheid en betekenis van kunstwerken en historische structuren.

ERM-certificering

Restauratieschilders aangesloten bij OnderhoudNL beschikken over een ERM-certificeringBasis voor de certificering van bedrijven in de restauratiebranche zijn de richtlijnen van Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM). Bedrijven met ERM-certificaat werken volgens uniforme afspraken die gemaakt zijn over het leveren van kwalitatief goed werk en over het aantoonbaar en het systematisch borgen van die kwaliteit.

 

Zorg voor ons cultureel erfgoed

Nederland telt duizenden monumenten die onderhouden worden. Werken in dit vakgebied is heel gevarieerd. Je kan aan de slag als projectleider, calculator of ga aan de slag als specialist decoratie- en restauratieschilder. Een opleiding tot restauratieschilder kan je volgen via Nimeto, Cibap of Sint-Lucas. BIj enkele Schildersvakopleidingen leer je ook de basis van het vakgebied. Een stageplek vind je vaak bij onze aangesloten leerbedrijven. 

vind jouw nieuwe baan als restauratieschilder

Onze bedrijven onderhouden van jouw project 

Met onderhoud aan jouw woning, kantoor of monument zorgen we dat Nederland langer meegaat. We staan voor kwaliteit, vakmanschap en verduurzaming. Wij zorgen dat jouw eigendom er weer mooi bij staat. Op zoek naar een bedrijf voor jouw project?

Vind een OnderhoudNL bedrijf

Jij zorgt goed voor Nederland, wij voor jou

Uitstekende arbeidsvoorwaarden

uitstekende
Arbeidsvoorwaarden

Een mooi salaris, een goed pensioen, vrije dagen en regelingen om gezond te blijven. 

Volop kansen om te groeien

volop kansen
om te groeien

Groei door in jouw tempo en volgens de route die je samen uitstippelt. 

Up-to-date kennis

Up-to-date
kennis

Complete opleidingen, vaktrainingen en e-learnings. Beschikbaar via je werkgever of de brancheorganisatie.

Betekenisvol vakwerk

Werk dat
er toe doet

Maak mensen blij met mooi resultaat en draag bij aan de verduurzaming van Nederland.