hero background

"Dat was wel ff anders dan het magazijn"

Eric - schilder bij Steven Jansen

Scroll naar beneden

Eric vond zijn droombaan dankzij corona

Eric Overmars twijfelde al een tijd over zijn werk bij een horecaverhuurbedrijf. Eigenlijk wilde hij aan een nieuw avontuur in het vastgoedonderhoud beginnen, maar hij vond het ook eng om zijn zekerheid en vaste contract op te zeggen. Gelukkig kreeg hij hulp bij het maken van die moeilijke keuze. Hulp van corona.

zo liet eric zich omscholen

Het is donderdag 12 maart 2020, 19.00 uur. Miljoenen Nederlanders kijken op tv naar de coronapersconferentie. Minister van Volksgezondheid Bruno Bruins neemt het woord. “Evenementen, bijeenkomsten met meer dan honderd personen worden in heel Nederland afgelast”, is slechts één van de maatregelen die hij aankondigt.

Eric Overmars uit Eerbeek, een van de vele kijkers, weet al snel genoeg. Hij werkt op dat moment in het magazijn bij een horecaverhuurbedrijf in de evenementenbranche. “Ik wist meteen dat het verkeerd zat. We verhuurden materialen aan organisatoren van grote evenementen. Precies de evenementen waar die avond, tot nader order, een dikke streep doorheen ging. Al snel was het gedaan met de omzet. Het bedrijf lag nog een tijdje aan het overheidsinfuus, maar er viel niets meer te redden. Al snel was de zaak failliet en kon ik me oriënteren op ander werk.”

zekerheid

Eric, nu 49, heeft wel eerder over ander werk gedacht. Het schildersvak heeft al langere tijd een bovengemiddelde aantrekkingskracht op hem. Maar de stap echt durven zetten; dat was altijd een brug te ver. “Ik heb er weleens aan gedacht en sprak er soms over met bekenden. Ik heb schilders in mijn kennissenkring en die waren altijd erg positief over hun werk. Mijn eigen huis opschilderen vond ik ook altijd al leuk om te doen. Maar ja, ik had ook een gezin en een vast contract. Die zekerheid wilde ik niet zomaar overboord zetten voor een nieuw, onbekend avontuur. Stel dat het verkeerd uit zou pakken?”

Corona en het faillissement van zijn werkgever maakt alles anders. Eric heeft geen werk meer, dus er is ook geen baan meer om te verliezen. “Dit was de uitgelezen kans om die stap te nemen en mijn droom uit te laten komen. Ik wist dat er een Schildersvakopleiding in Zutphen zat. Daar ben ik, heel old school, binnengestapt. ‘Ik wil graag schilder worden, wat moet ik daarvoor doen?’, vroeg ik. Zo kwam ik uiteindelijk in contact met OpStap Personeelsdiensten. Na een kennismaking kon ik al snel met mijn opleiding beginnen.”

fluitend een boerderij schilderen

In normale tijden begint de opleiding voor zij-instromers met zes weken theorie in de schoolbanken, gevolgd door drie weken stage. Maar door corona zijn de klaslokalen op dat moment – zomer 2020 – dicht, dus Eric leert het vak vooral door praktijkopdrachten. “De Schildersvakopleiding zocht projecten in de regio voor me. Onder leiding van een ervan schilder leerde ik het vak. Nou, dat beviel me wel. Ik viel sowieso met mijn neus in de boter, want het was zomer en heerlijk weer. Stond ik daar buiten in het zonnetje, fluitend een boerderij te schilderen in de mooiste omgeving van het land. Dat was wel even wat anders dan het magazijn.”

leerzaam en lekker gevarieerd

In zijn eerste maanden als schilder wordt Eric vanuit OpStap bij verschillende schildersbedrijven gedetacheerd. “Uiteindelijk ben ik bij schildersbedrijf Steven Jansen in Apeldoorn terechtgekomen. Dat is een wat groter bedrijf en dat betekent voor mij dat ik aan wat meer facetten van het schildersvak kan proeven. Woningbouw, particuliere woningen, kantoorgebouwen: ik heb het allemaal al gedaan. Erg leerzaam en lekker gevarieerd. Daar hou ik van.”

 

Het werk past Eric als een schildersoverall. “Als ik had geweten dat ik het werk zó leuk zou vinden, had ik waarschijnlijk veel eerder de stap gezet.” Maar ja, achteraf is het makkelijk praten en mooi wonen. Eric kijkt liever vooruit. “In oktober ga ik een verdiepende opleiding binnen het schildersvak doen. De basisopleiding heb ik afgerond en in het najaar ga ik een uitgebreidere opleiding met meer verdieping doen. Het is een thuisopleiding en dat is ideaal. De theorie doe ik ’s avonds in mijn eigen omgeving. De praktijkopdrachten doe ik niet thuis, maar bij Steven Jansen.”

Eric kijkt uit naar wat komen gaat. “Door die opleiding hoop ik een nog completere en betere schilder te worden. Dat is meer dan welkom, want als je het mij nu vraagt, blijf ik tot mijn pensioen schilderen.” In dat licht is het geruststellend dat er altijd meer dan genoeg werk is in de onderhoudsbranche. Bang voor persconferenties die alles op zijn kop zetten hoeft Eric wat dat betreft dus niet te zijn.

omscholen

meld je direct aan

Nieuwe aanmelding voor omscholingstraject via Wij onderhouden van

Heb je geen baan? Vul dan in 'geen baan'

Deze 60 bedrijven hebben leerplekken

Jij zorgt goed voor Nederland, wij voor jou

Uitstekende arbeidsvoorwaarden

uitstekende
Arbeidsvoorwaarden

Een mooi salaris, een goed pensioen, vrije dagen en regelingen om gezond te blijven. 

Volop kansen om te groeien

volop kansen
om te groeien

Groei door in jouw tempo en volgens de route die je samen uitstippelt. 

Up-to-date kennis

Up-to-date
kennis

Complete opleidingen, vaktrainingen en e-learnings. Beschikbaar via je werkgever of de brancheorganisatie.

Betekenisvol vakwerk

Werk dat
er toe doet

Maak mensen blij met mooi resultaat en draag bij aan de verduurzaming van Nederland.